4. ΟΜΑΔΑ "ΒΟΔΙΝΟΥ"  

Ανάρτηση


Βοδινό, ζαμπόν, αρνί, χοιρινό, γλώσσα, μορταδέλα, λουκάνικα Φρανκφούρτης, βοδινά λουκάνικα και εντόσθια παρέχουν αγαπημένα γεύματα για σας. Απολαύστε ένα εξαιρετικό Παλιομοδίτικο Ψητό Κατσαρόλας, Βοδινό Τσοπ Σουέι, Τσίλι Για Τέσσερις κι ένα εύκολο Στιφάδο Αρνιού Με Κριθάρι, Ελβετικού Τύπου Ποτ-Ο-Φω και ακόμη Σπιτικό Λουκάνικο. Οικονομία και νόστιμες συνταγές για Ρολό και Πανεύκολο Κασουλέ κι άλλα που περιλαμβάνονται.

Κανόνες χρήσης της Ομάδας «Βοδινού»
1.       Ποσότητες (ζυγισμένες αφού έχουν μαγειρευτεί):
Γυναίκες, άνδρες & έφηβοι: 30 γρ. στο πρωινό γεύμα
                      90 με 120 γρ. στο μεσημεριανό γεύμα
Γυναίκες κι έφηβοι:                120 με 180 γρ. στο βραδυνό γεύμα
Άνδρες:                                     180 με 240 γρ. στο βραδυνό γεύμα
2.       Το εύρος των 90 με 120 γρ. της Ομάδας «Βοδινού» στο μεσημεριανό γεύμα και των 120 με 180 γρ. για Γυναίκες κι Εφήβους (180 με 240 γρ. για Άνδρες) στο βραδυνό γεύμα, παρέχει ευελιξία. Είναι ένας τρόπος εξατομίκευσης του Διατροφικού Πλάνου, στις ανάγκες του καθενός.
3.       Αν επιλεχθεί καπνιστό κρέας, χρησιμοποιήστε την χαμηλότερη ζυγισμένη μερίδα.
4.       Επιλέξτε μέχρι 3 φορές την εβδομάδα, αν το επιθυμείτε, από βοδινό, ζαμπόν, αρνί, χοιρινό και γλώσσα.
5.       Χρησιμοποιήστε άπαχο κρέας. Αφαιρέστε το ορατό λίπος πριν φάτε.
6.       Χρησιμοποιήστε ένα απ’ τα ακόλουθα μια φορά την εβδομάδα, αν το επιθυμείτε σε αντικατάσταση μίας τροφής απ’ την Ομάδα «Βοδινού»:
Βοδινά λουκάνικα
Μορταδέλα
Λουκάνικα Φρανκφούρτης
Εντόσθια
7.       Σαν ένδειξη για κάθε μερίδα απ’ την «Ομάδα Βοδινού», παραχωρήστε 60 γρ. για την συρρίκνωση στο μαγείρεμα κι 60 γρ. για το κόκκαλο. Όταν κόβεται ένα μέρος μιας τροφής απ’ την «Ομάδα Βοδινού», για κάθε μισή μερίδα παραχωρήστε 30 γρ. για τη συρρίκνωση στο μαγείρεμα και 30 γρ. για το κόκκαλο. Ζυγίστε τη μερίδα μετά το μαγείρεμα, όποτε είναι δυνατό.
8.       Μορταδέλα, λουκάνικα Φρανκφούρτης και ζαμπόν είναι προμαγειρεμένα. Σε αυτά δεν επιτρέπεται η προσθήκη των 60 γρ. για τη συρρίκνωση (με εξαίρεση το φρέσκο βοδινό λουκάνικο).
9.       Εάν η επιλογή από την Ομάδα «Βοδινού» λαμβάνεται από μόνη της ή σε συνδυασμό με ψάρια, πουλερικά, κρέας, αυγά, τυρί ή όσπρια, πρέπει να θεωρείται γεύμα της Ομάδας «Βοδινού».
10.    Μαγειρικές Διαδικασίες:
Μπορούν να βραστούν, να ψηθούν, να φουρνιστούν.
Εάν βράσετε, το υγρό μπορείτε να το καταναλώσετε. Καταψύξτε το, αφαιρώντας το λίπος που έχει γίνει σαν ζελέ. 180 γρ. ισοδυναμούν με μία μερίδα ζωμού.
Εάν ψήσετε στο γκριλ ή στη σχάρα, ή φουρνίσετε οι φυσικοί χυμοί που βγαίνουν απ’ το κρέας όταν το κόψετε μπορούν να καταναλωθούν.
Το μαγειρεμένο «βοδινό» μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πρόσθετα υλικά (π.χ. γάστρας, στιφάδα κλπ). Το υγρό και τα πρόσθετα υλικά μπορούν να καταναλωθούν.
Ωμός κιμάς μπορεί να συνδυαστεί με άλλα υλικά όπως φρούτα, αυγά, τυρί, ψωμί, τροφές απ’ την Ομάδα Επιλογής, γάλα, λαχανικά και τροφές απ’ την κατηγορία των Προαιρετικών μόνο αν βραστεί ή ψηθεί (όχι στο γκριλ) στη σχάρα.


Πώς να μαγειρέψετε το Κρέας
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με το μαγείρεμα του κρέατος είναι πως κάθε κομμάτι μπορεί να γίνει νόστιμο και μαλακό αν μαγειρεύετε  σωστά. Σε  πολλές περιπτώσεις, η μαλακότητα του κομματιού καθορίζεται απ’ την επιθυμητή μέθοδο μαγειρέματος. Μαλακά κομμάτια είναι συνήθως τα καλύτερα όταν μαγειρεύονται σε στεγνή θερμοκρασία, όπως το ψήσιμο σε γκριλ ή ψηστιέρα. Λιγότερο μαλακά κομμάτια κρέατος γίνονται μαλακά όταν μαγειρεύονται σε υγρή θερμοκρασία. Το αργό μαγείρεμα συνήθως μαλακώνει τους συνδετικούς ιστούς στο μέρος του κρέατος που δεν μπορεί να μαλακώσει γρήγορα.

Ψήσιμο (ρόστο) – Καλό για μαλακά κομμάτια βοδινού, χοιρινού κι αρνιού. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι, αν το επιθυμείτε. Τα ρόστο μπορούν να καρυκευτούν από πριν ή κατά τη διάρκεια ή μετά το μαγείρεμα, καθώς το αλάτι διεισδύει 8 χιλ. με 1,5 εκ.. Τοποθετείστε το κρέας σε ταψάκι. Καρφώστε ένα θερμόμετρο για κρέας, αν έχετε, στο κέντρο του μεγαλύτερου μυ, χωρίς να αγγίξει κόκκαλο.
Μην προσθέτετε νερό, μην σκεπάζετε και μην αλείφετε. Δεν είναι απαραίτητο σε προθερμασμένο φούρνο. Ψήστε στους 150 – 180 βαθμούς. Μικρά ψησίματα μπορούν να γίνουν στους 180 βαθμούς, μεγαλύτερα σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Για να πάρει χρώμα, χρειάζεται υψηλή θερμοκρασία. Ψήστε στην επιθυμητή θερμοκρασία για να τελειώσει. Μετά αφήστε το ρόστο να σταθεί για 15’-20’ αφού το βγάλετε απ’ τον φούρνο για εύκολο σκάλισμα. Κόψτε σε φέτες και μετρήστε τις μερίδες.

Ψήσιμο στη ψηστιέρα ή στο γκριλ – Καλό για μαλακές μπριζόλες, αρνίσια παϊδάκια, χοιρινή τηγανιά, χοιρινές μπριζόλες και μπιφτέκια.
Τοποθετήστε το κρέας στη σχάρα και ψήστε σε απόσταση απ’ την αντίσταση 5 με 10 εκ. μέχρι να πάρει χρώμα το πάνω μέρος. Καρυκεύστε αν το επιθυμείτε. Γυρίστε από την άλλη μεριά μέχρι να γίνει. Ζυγίστε και σερβίρετε αμέσως.

Μαγείρεμα σε υγρό (Βράσιμο) – Καλό για λιγότερο μαλακά κομμάτια κρέατος.
Τοποθετήστε το κρέας σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε με νερό. Όταν το κρέας καλυφθεί εντελώς, μπορεί να μαγειρευτεί χωρίς να χρειαστεί να το γυρίσετε. Καρυκεύστε με αλάτι, πιπέρι, αρωματικά και μπαχαρικά αν το επιθυμείτε. Σκεπάστε το σκεύος και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσει. Βγάλτε το κρέας, κόψτε σε φέτες και ζυγίστε τις μερίδες. Αν το επιθυμείτε, στραγγίστε και παγώστε το βρασμένο ζουμί. Αφαιρέστε και πετάξτε το λίπος που θα βγει στην επιφάνεια. Χρησιμοποιήστε το υγρό σε συνταγές που θέλουν ζωμό βοδινού.
180 ml υγρού ισοδυναμεί με 1 μ. Κάτι Επιπλέον.