12. ΦΡΟΥΤΑ - ΧΥΜΟΙ  

Ανάρτηση


Μήλα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, μούρα και πολλά άλλα φρούτα βρίσκονται σε λίστα σε αυτήν την κατηγορία του Προγράμματος. Μπορείτε να τα απολαύσετε φρέσκα, κονσέρβας ή έτοιμα σε επιδόρπια όπως το Κραμπλ Μήλου, η Μους Αμυγδάλου με Βερύκοκκο, η Κρέμα Μπανάνας, το Σορμπέ Ανανά και το Ζελέ Κρέμα Πορτοκαλιού. Όπως και να χρησιμοποιήσετε τα φρούτα, ικανοποιούν και προσφέρουν θρεπτικά συστατικά στο Διατροφικό Πρόγραμμά μας.

Κανόνες χρήσης φρούτων
1.       Ποσότητες:
Γυναίκες: 3 μερίδες την ημέρα
Άνδρες: 3 με 5 μερίδες την ημέρα
Έφηβοι: 3 με 5 μερίδες την ημέρα
2.       Μία μερίδα πρέπει να την παίρνετε στο πρωϊνό.
3.       Χρησιμοποιήστε φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσέρβας φρούτα ή φρουτοχυμούς, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
4.       Τα κατεψυγμένα φρούτα να ζυγίζονται όπως είναι κι όχι αποψυγμένα.
5.       Καθημερινά, επιλέξτε τουλάχιστον ένα φρούτο που είναι σημειωμένο με αστερίσκο (*).
6.       Τα φρούτα με τον αστερίσκο (*) είναι πλούσιες πηγές σε Βιταμίνη C. Αν τα φρούτα αυτά ζεσταθούν, η Βιταμίνη C επηρεάζεται. Επομένως ένα επιπλέον φρούτο που σημειώνεται με αστερίσκο πρέπει να καταναλώνεται εκείνη την ημέρα.
7.       Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι τα μόνα ξερά φρούτα που επιτρέπονται.


Φρούτα
*Ακτινίδιο, 1 μέτριο
Ανανάς, φρέσκος, 120 γρ., 2 φέτες με 2 ΚΣ χυμό
Αχλάδι, φρέσκο, 1 μικρό
Κονσέρβας, ολόκληρα, 2 με 2 ΚΣ χυμό
Βερύκοκκα, φρέσκα, 2 μέτρια
Κονσέρβας, 4 μισά με 2 ΚΣ χυμό
*Γκρέιπφρουτ σε φέτες καθαρισμένες απ’ τις μεμβράνες τους, 120 γρ.
*Γκρέιπφρουτ, ½ μέτριο
Δαμάσκηνα, φρέσκα, 2 μέτρια
Κονσέρβας, 2 μισά με 2 ΚΣ χυμό
Αποξηραμένα, 4 μέτρια ή 3 μεγάλα
Καρπούζι, 150 γρ.
Κεράσια, φρέσκα, 10 μεγάλα ή 15 μικρά, κονσέρβας 120 γρ.
Κοκτέιλ φρούτων ή σαλάτα, 120 γρ.
Λωτός, 1 μέτριο
Κορόμηλα, 3 μέτρια ή 4 μεγάλα
Μάνγκο, ½ μικρό
Μανταρίνι, 1 μεγάλο ή 2 μικρά
Μανταρινοπορτοκάλι σε φέτες, κονσέρβας 120 γρ.
Μανταρινοπορτοκάλι, 1 μεγάλο ή 2 μικρά
Μήλο, 1 μέτριο
Κονσέρβας, 120 γρ.
Μούρα
Ασπροβατόμουρο, 150 γρ.
Βακίνια, 150 γρ.
Βατόμουρα, 150 γρ.
Μποϊζενμπέρι, 150 γρ.
Μύρτιλο μπλε, 150 γρ.
Σμέουρα, 150 γρ.
Φραγκοστάφυλλο, 150 γρ.
*Φράουλες, 150 γρ.
Μπανάνα, ½ μέτρια
Νεκταρίνι, 1 μέτριο
*Παπάγια, ½ μέτρια
*Πεπόνι κάνταλουπ, ½ μέτριο ή 150 γρ.
*Πεπόνι, μία λεπτή φέτα ή 150 γρ.
Πορτοκάλι σε φέτες καθαρισμένες απ’ τις μεμβράνες τους, 120 γρ.
Πορτοκάλι, 1 μέτριο
Ραβέντι, 270 γρ.
Ροδάκινο, φρέσκο, 1 μέτριο, κονσέρβας, 2 μισά με 2 ΚΣ χυμό ή 120 γρ.
*Σταφίδες άσπρες, μαύρες ή κόκκινες, 90 γρ.
Σταφύλια, 12 μέτρια ή 20 μικρά
Σύκα, φρέσκα, 2 μικρά


Χυμοί
*Γκρέιπφρουτ, 120 ml
Δαμάσκηνο, 75 ml
*Πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ, 120 ml
*Πορτοκάλι, 120 ml
*Τοματοχυμός ή χυμός λαχανικών, 240 ml