10. ΣΥΚΩΤΙ  

Ανάρτηση


Αν είχατε μόνο ψητό ή φουρνιστό συκώτι ή πατέ συκωτιού, νομίζουμε ότι θα το απολαύσετε μόλις ανακαλύψετε το συκώτι σε όλες τις ευέλικτες γεύσεις και στιλ μαγειρικής του.
Δοκιμάστε να το μαρινάρετε ή να το μαγειρέψετε σε Πολυνησιακό Στυλ. Δώστε γεύση στο συκώτι με πιπερόριζα, σόγια σος ή την Βασική Άσπρη Σάλτσα μας.  Πραγματικά δεν υπάρχει τέλος στις ενδιαφέρουσες ποικιλίες που μπορείτε να έχετε από μερικά είδη συκωτιού. Δοκιμάστε τα όλα.

Κανόνες χρήσης Συκωτιού
1.       Ποσότητες (ζυγισμένες αφού έχουν μαγειρευτεί):
Γυναίκες, άνδρες & έφηβοι: 90 με 120 γρ. στο μεσημεριανό γεύμα
Γυναίκες κι έφηβοι:                120 με 180 γρ. στο βραδυνό γεύμα
Άνδρες:                                     180 με 240 γρ. στο βραδυνό γεύμα
2.       Το εύρος των 90 με 120 γρ. του Συκωτιού στο μεσημεριανό γεύμα και των 120 με 180 γρ. για Γυναίκες κι Εφήβους (180 με 240 γρ. για Άνδρες) στο βραδυνό γεύμα, παρέχει ευελιξία. Είναι ένας τρόπος εξατομίκευσης του Διατροφικού Πλάνου, στις ανάγκες του καθενός.
3.       Επιλέξτε συκώτι μια φορά την εβδομάδα.
4.       Σαν κανόνα για κάθε μερίδα συκωτιού, επιτρέπεται 60 γρ. επιπλέον για την συρρίκνωση στο μαγείρεμα.
5.       Όλα τα συκώτια είναι «επιτρεπτά». Μην  διαιρείτε ένα γεύμα συκωτιού. Μην το παίρνετε σαν επιλογή πρωϊνού.
6.       Μέθοδοι μαγειρέματος: Μπορεί να ψηθεί, να γίνει ποσέ, να τηγανιστεί στεγνά ή να φουρνιστεί. Μαγειρεμένο ή αμαγείρευτο συκώτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πρόσθετα υλικά (π.χ. κατσαρόλας, στιφάδο κλπ). Υγρά και πρόσθετα υλικά μπορούν να καταναλωθούν.

Πώς να μαγειρέψετε το Συκώτι

Για ψήσιμο, κόψτε το συκώτι σε φέτες λεπτές και μαγειρέψτε βάση της περιγραφής στην «Ομάδα Βοδινού», τόσο όσο να πάρει χρώμα καστανό. Επιτρέψτε περίπου 3’ για κάθε πλευρά. Για το στεγνό τηγάνισμα μαγειρέψτε σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να γίνει. Γυρίστε το περιστασιακά.