13. ΨΑΡΙ  

Ανάρτηση


Ρίξτε το καλάμι σας σε κάθε ωκεανό, λίμνη ή ρεύμα παντού στον κόσμο… κι ότι πιάσετε στο αγκίστρι που είναι φαγώσιμο είναι επίσης «επιτρεπτό». Μπορείτε ήσυχα να δημιουργήσετε με τα ψάρια, επίσης. Χρησιμοποιήστε τα στις σούπες, στα στιφάδα, στις σαλάτες ή στις πίτες, σε ψαροτηγανίτες και ρολά ή ακόμη γεμιστά με λαχανικά.

Κανόνες χρήσης του Ψαριού
1.       Ποσότητες (ζυγισμένες αφού έχουν μαγειρευτεί):
Γυναίκες, άνδρες & έφηβοι: 60 γρ. στο πρωινό γεύμα
                      90 με 120 γρ. στο μεσημεριανό γεύμα
Γυναίκες κι έφηβοι:                120 με 180 γρ. στο βραδυνό γεύμα
Άνδρες:                                     180 με 240 γρ. στο βραδυνό γεύμα
2.       Το εύρος των 90 με 120 γρ. του Ψαριού στο μεσημεριανό γεύμα και των 120 με 180 γρ. για Γυναίκες κι Εφήβους (180 με 240 γρ. για Άνδρες) στο βραδυνό γεύμα, παρέχει ευελιξία. Είναι ένας τρόπος εξατομίκευσης του Διατροφικού Πλάνου, στις ανάγκες του καθενός.
3.       Αν επιλεχθεί καπνιστό ψάρι, χρησιμοποιήστε την λιγότερη μερίδα (90 γρ.).
4.       Επιλέξτε κάθε ψάρι της αγοράς τουλάχιστον 3 με 5 φορές την εβδομάδα. Σε ποικιλία. Χρησιμοποιήστε φρέσκο, κατεψυγμένο, κονσέρβας ή καπνιστό ψάρι. Μην χρησιμοποιείτε ψάρι συσκευασμένο σε λάδι. Όλα τα ψάρια κονσέρβας πρέπει να στραγγίζονται καλά.
5.       Επιβάλλεται να τρώτε 5 γεύματα την εβδομάδα. Όπως και να’ χει αν επιλέξετε ψάρι για 3 ή 4 φορές την εβδομάδα, το κοτόπουλο πρέπει να αντικαταστήσει το 1 ή 2 γεύματα ψαριού που θέλετε ν’ αποφύγετε.
6.       Σαν κανόνας για κάθε μερίδα επιτρέπονται 60 γρ. επιπλέον στο μαγείρεμα και 60 γρ. για τα κόκκαλα. Όταν διαχωρίσετε ένα τρόφιμο απ’ την κατηγορία του ψαριού, για κάθε μισή μερίδα επιτρέπεται 30 γρ. για την συρρίκνωση στο μαγείρεμα και 30 γρ. για τα κόκκαλα. Ζυγίστε την μερίδα μετά το μαγείρεμα, όποτε είναι δυνατό.
7.       Σαν κανόνας, μετρήστε 5 μικρά χτένια ή 4 σκάμπι ή 6 γαρίδες ως ισοδύναμο των 30 γρ. ψαριού.
8.       Όταν επιλεχθεί το ψάρι για το πρωϊνό γεύμα ή σε συνδυασμό με πουλερικό, κρέας, αυγό, τυρί ή όσπρια στο μεσημεριανό ή το βραδυνό γεύμα, μπορεί να μην υπολογιστεί σαν γεύμα ψαριού.
9.       Μαγειρικές διαδικασίες: Μπορεί να ψηθεί, να γίνει ποσέ, να φουρνιστεί ή να τηγανιστεί στεγνά. Μαγειρεμένο ή ωμό ψάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πρόσθετα υλικά (πχ κατσαρόλας, στιφάδα, κλπ). Υγρά και πρόσθετα υλικά μπορούν να καταναλωθούν.