3. ΛΑΧΑΝΙΚΑ  

Ανάρτηση

Δεκάδες από εκατοντάδες εδώδιμων φυτών ανθίζουν σε όλο τον κόσμο, αλλά μόνο λίγα από αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως ως τροφές. Στο κεφάλαιο μας με τα λαχανικά περιλαμβάνονται τα περισσότερα απ’ τα πιο δημοφιλή λαχανικά και ένα ζωντανό πασπάλισμα από τα λιγότερο γνωστά. Παρακαλούμε δοκιμάστε τα παράξενα κι εξωτικά λαχανικά που θα είστε τυχεροί αν τα βρείτε στο οπωροπωλείο σας. Θα ζωντανέψουν τα μενού σας. Για τον ίδιο λόγο, μαγειρέψτε μερικά απ’ τα λαχανικά που συνήθως τρώτε ωμά – σέλερι, αγγούρι και τομάτα, για παράδειγμα. Και αντίστροφα, δοκιμάστε να φάτε ωμά, μερικά απ’ τα λαχανικά που κανονικά μαγειρεύετε, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι ή τα κολοκυθάκια.

Κανόνες Χρήσης των Λαχανικών
1.       Χρησιμοποιήστε λαχανικά ωμά ή βραστά, φρέσκα, κατεψυγμένα (χωρίς σάλτσα) ή κονσέρβας.
2.       Επιλέξτε τουλάχιστον 2 μερίδες ημερησίως. Μέγεθος μερίδας: 90 γρ.
3.       Τα λαχανικά πρέπει να τρώγονται στο μεσημεριανό και βραδυνό γεύμα. Μπορούν να καταναλωθούν κι οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Επιλέξτε ποικιλίες. Διαλέξτε έναν λογικό αριθμό μερίδων σε ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά.
4.       Περιορισμένα Λαχανικά. Μέγεθος μερίδας: 120 γρ.
Τα ακόλουθα λαχανικά είναι προαιρετικά και πρέπει να ζυγίζονται. Μην ξεπερνάτε το σύνολο των 120 γρ., ζυγίστε τα στραγγισμένα, καθημερινά.
Αγκινάρα, Ιερουσαλήμ
Αγκινάρα, καρδιά
Αγκινάρα, ολόκληρη
Αρακά
Γλυκομπίζελα (κινέζικος αρακάς)
Γουλί
Κολοκύθα
Κουκιά
Κρεμμυδάκια φρέσκια
Κρεμμύδια ξερά
Λαχανάκια Βρυξελλών
Μπάμια
Νεροκάστανο
Παντζάρι
Παστινάκη
Πράσο
Σκουλλί
5.       «Μη επιτρεπτά» λαχανικά είναι όσα περιέχουν ζάχαρη (με εξαίρεση τον αρακά κονσέρβας).