11. ΤΥΡΙ  

Ανάρτηση


Μπορείτε να κάνετε τόσα πολλά με 30 ή 60 γρ. τυρί! Στην λίστα μας υπάρχουν μερικά που είναι ήπια κι ώριμα, σκληρά κι αλμυρά, γλυκά  και μαλακά ή πικάντικα κι έντονα. Χρησιμοποιήστε το αγαπημένο σας σε πιάτα, ανοιχτά σάντουιτς, σε ογκρατέν, σε σαλάτες, σε κίσες και σουφλέ. Ναι, ακόμη και στην δική μας σπέσιαλ εκδοχή του τσηζκέικ. Μπορείτε να ανακαλύψετε πώς να κάνετε την δική μας εκδοχή απ’ τα πιο γευστικά πιάτα με γαλλικά τυριά, Κορ άλα κρεμ.
Κρατήστε  μια ποικιλία στο χέρι για άνεση. Η αποθήκευση του τυριού δεν είναι δύσκολη όταν γνωρίζετε το πώς. Οι εχθροί είναι η αλλοίωση και  η μούχλα όπου δεν ευθύνονται οι τυροκόμοι. Για να φυλάξετε το σκληρό και το ημίσκληρο τυρί απ’ την ξηρότητα, πάντα καλύψτε την μεριά που κόβετε σφιχτά, αυτό θα κρατήσει για μερικές εβδομάδες την φρεσκάδα. Μην περιμένετε να έχουν διάρκεια τα μαλακά τυριά. Χρησιμοποιήστε τα για μερικές ημέρες.
Τα σκληρά τυριά διατηρούνται περισσότερο αν τα καταψύξετε. Χωρίστε τα σε μερίδες, ώστε να αποψύξετε την μερίδα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Τυλίξτε σε μικρά αεροστεγή πακέτα ή τρίψτε και φυλάξτε τα σε άνετα μεγέθη στην κατάψυξη. Χρησιμοποιήστε για μαγείρεμα, ακολουθώντας το Διατροφικό Πλάνο.

Κανόνες χρήσης του τυριού
1.       Ποσότητες:
Πρωινό γεύμα: 75 γρ. μαλακό τυρί ή 30 γρ. ημίσκληρο ή σκληρό τυρί.
Μεσημεριανό γεύμα: 150 γρ. μαλακό τυρί ή 60 γρ. ημίσκληρο ή σκληρό τυρί.
2.       Μην χρησιμοποιείτε παραπάνω από 120 γρ. ημίσκληρο ή σκληρό τυρί την εβδομάδα.
3.       Παραδείγματα μαλακών τυριών:
Ανθότυρο
Κότατζ
Μυζήθρα φρέσκη
Ρικόττα από άπαχο γάλα
Τυρόπηγμα
4.       Παραδείγματα ημίσκληρων και σκληρών τυριών:
Γκοργκοντζόλα
Γκούντα
Γραβιέρα
Έμμενταλ
Ένταμ
Καμαμπέρ
Κεφαλοτύρι
Μοτσαρέλλα
Μπλε
Μπρι
Παρμεζάνα
Ροκφόρ
Ρομάνο
Τσένταρ
Φέτα